Sikker IT

Et sikkert valg uden virus og hackere

Varmt vand til vinduesvask

Har du nogensinde tænkt på, hvordan de holder vinduerne rene på de der kæmpestore kontorbygninger, der ligger inde ved Islands Brygge? Eller ude i Nordhavnen? Det er jo kæmpestore glasflader, der altid ser pinligt rene ud. Har de en fastansat vinduespudser? Bruger de specialiserede rengøringsfirmaer? Vi har undersøgt det. Og her er, hvad vi har fundet ud af:

Vinduespudsning forbedret

Der findes vinduespudsere, der anvender en ny (ℹ) teknologi i deres job, som bevirker, at vinduerne ikke skal vaskes så ofte som tidligere. Det handler om, at vinduespudseren bruger meget varmt vand, når vinduerne bliver rengjort. Det er vand, som bliver renset på en særlig måde, og som vinduespudseren selv kan transportere hen til bygningen. Det bliver så sprøjtet på vinduerne, og det bevirker, at alt snavs på ruderne bliver skyllet væk. Det bevirker, at vinduerne er helt rene, når vinduespudseren er færdig med arbejdet. Vinduespudserne tørrer selvfølgelig efter i hjørner og på vinduesrammer. Men det er faktisk imponerende at tænke på. En vinduespudser kan derfor klare at pudse en af, de der kæmpestore glasflader på meget kort tid – og det bliver gjort effektivt. Det er da en teknologi, som vi burde lære bedre at kende. Den kan fx også bruges til at rengøre solcellepaneler. De kan jo også være store og dække meget store arealer. Og rene solcellepaneler er jo meget mere effektive end snavsede. Og fordi det er muligt at kontrollere, hvor vandet sprøjtes på fladerne, bliver forbruget af vand da også mindsket mest muligt. Så det er en effektiv og god teknologi.

En vinduespudser i Gentofte

Vi har endnu ikke fundet en vinduespudser i 2820 Gentofte, som havde tid til, at vi kunne interviewe ham om den nye teknologi. Men vi har set, at nogle vinduespudsere kender til teknologien. De har bare ikke fået den installeret i deres biler endnu. De er meget interesserede i den nye udvikling. Dels fordi de også gerne vil bidrage til, at vi gør mere for miljøet. Dels fordi de også vægter, at deres kunder er tilfredse med det arbejde, de gør for dem. Teknologien kræver dog, at vinduespudseren har adgang til det renseanlæg, som klargør vandet. Den kræver også, at han har mulighed for at kunne holde vandet varmt under transporten fra forretningen ud til kunderne.

Filtrering

Det er en teknologi, som lægger sig lidt op af andre filtre til vand. Fx som dem vi kan sætte på køkkenvaskens hane. Det er dog en teknologi, som kræver noget større kapacitet end de små filtre, vi kender til, har. Samtidigt kræver det nok også for mange vinduespudsere, at de bliver nødt til at investere i biler, der har plads nok til, at de kan transportere mange liter renset og varmt vand i det daglige. Det kan være en grund til, at teknologien endnu ikke er så udbredt endnu. Vi håber dog, at flere og flere vil tage denne nye teknologi til sig. Den gør noget godt for miljøet. Og helt sikkert også for arbejdsmiljøet i de store kontorhuse, hvor den oftest bliver anvendt. Rene vinduer er jo altid rarere end snavsede.