Sikker IT

Et sikkert valg uden virus og hackere

Uisoleret loft

Alle ved godt, at det er vigtigt, at vores bolig er godt isoleret. De af os, der bor til leje i en boligforening, kan være rimeligt rolige. Vi har ikke nogen problemer med den slags, så længe vi bare betaler vores husleje og finder os i de stigninger, der kan komme, hvis bygningen skal efterisoleres. Men som husejer er det noget, vi skal være opmærksomme på. Der findes i dag mere end 1.170.000 parcelhuse og stuehuse i Danmark. Dertil kommer ca. 411.500 række-, kæde- og dobbelthuse. De fleste af dem bebos af deres ejere. Mange af dem har ikke fået lavet tilstrækkelig god isolering i deres bolig. Det går ud over klimaet. Det er nemlig sådan, at hvis vi ikke har en velisoleret bolig, så bruger vi ekstra brændstof på at få varmet boligen op. Det koster. Både i privatøkonomien og på klimaregnskabet.

Er dit hus godt isoleret?

Derfor skal alle de lige knapt 1.175.000 husejere, som bor i deres egen bolig lige, have et lille opråb herfra: Har I fået tjekket, at jeres hus er isoleret godt? Måske fik i lavet en efterisolering af hulmurene sidste år. Super. Det er vi glade for at høre her på bureauet. Men huskede I også at få tjekket loftet?

Isolering af loft er jo mindst lige så vigtigt som almindelig isolering af hulmurene. Til tider kan det være meget vigtigere end blot at få hulmurene isoleret. Varme stiger jo til vejrs. Måske sidder I og fyrer en masse brændstof af for at kunne holde varmen her i vintermånederne. Og det er måske slet ikke nødvendigt. Måske kan en lille operation oppe på loftet bevirke, at dels indeklimaet i jeres bolig forbedres betydeligt. Helt sikkert kan den også bevirke, at I sparer penge på varmeregningen. Penge, som kan bruges til at udvide det lille insekthotel, som I fik etableret ude i haven sidste sommer. Eller en god oplevelse sammen. Helt sikkert kan den også medvirke til, at vi alle sammen formindsker CO2 udslippet – netop fordi vi brænder færre fossilt materiale af.

Få et tjek af loftets isoleringsniveau

Anbefalingen herfra er derfor: Sørg for, at I får tjekket loftet og isoleringen deroppe. Der kan gemme sig store overraskelser, som I måske ikke vil være glade for: Et dårligt isoleret loft kan betyde, at der kommer fugtskader i spærene deroppe. Det kan føre til betydelige udgifter, som I helst vil være fri for. En god loftsisolering kan forhindre den slags skader. Derfor er isoleringen af loftet, noget, alle husejere bør være opmærksomme på – og det er et håndværk i sig selv.

Og ja, isolering af loft er ikke kun et spørgsmål om indeklima, CO2 udslip og varmeregninger. På længere sigt handler det også om at en loftsisolering også kan være medvirkende til, at dit hus stiger i værdi. Der er jo ikke nogen, der kan forudsige, hvad der sker i jeres liv. Måske bliver I nødt til at sælge huset på et tidspunkt. Måske fordi det er blevet for stort til jer. Alderen melder sig. Det er svært at vedligeholde et stort hus, og man vil måske derfor gerne sælge det og købe en mindre bolig.