En undersøgelse, som blev offentliggjort for nogle uger siden, viser, at mange 15 – 16 årige bliver stressede. Tallet er steget over de sidste år. Det er ikke en særlig god tendens. Vi bør gøre noget ved det. En af de første ting, vi skal spørge os selv om, er, hvorfor bliver de meget unge mennesker stressede? Et svar kan ligge i, at de ofte bliver presset til at skulle vælge i hvilken retning de vil gå fremover. I kombination, med at der faktisk sker en masse fysiske ændringer i deres kroppe, kan dette blive til en stressfaktor, som vi skal tænke på. Vi skulle måske lære, at ikke alle unge i den alder er klar til at foretage sådan et valg. Det kan ende i katastrofale beslutninger for dem.
Ophold på efterskole
Vi skulle måske overveje at bruge flere af de tilbud, som findes, og som kan hjælpe unge frem i deres tilværelse. Her tænker jeg naturligvis på, at vi kunne tilbyde de unge mennesker et ophold på fx en musikefterskole. De fleste unge er jo meget interesserede i musik, og ofte kan de også spille på et instrument. Måske kan sådan et ophold medvirke til, at de får et tidsrum i deres liv, hvor de kan tage det roligt og bruge tiden til at overveje grundigt, hvad de vil fremover: I gymnasiet og videre derfra, i lære eller noget helt andet. Nu behøver det ikke at være en musikefterskole. Jeg nævner det bare, som et eksempel. Det kan være en efterskole på Fyn, som tilbyder undervisning i særlige fag, som har det unge menneskes interesse. (Sport, design, gastronomi mv.) Det kan være en efterskole hvor som helst. Bare det er en skole, der tilbyder den unge undervisning og gode sociale forhold. For socialt samvær er vigtigt for unge mennesker.
Socialt samvær er afgørende
Og ja, mangel på socialt samvær kan også være en stressfaktor. Nogle unge mennesker oplever, at de føler sig ensomme og ikke har et socialt liv. Måske fordi de har mistet selvtilliden på grund af det, der sker i deres krop. Her vil et ophold på en efterskole også kunne hjælpe. Det er jo nemlig sådan, at eleverne, der kommer på efterskolen, ikke kender hinanden i forvejen. Derfor mødes de på lige fod med hinanden. De har ikke en ’historie’ med sig, som de enten skal bevise eller afvise overfor klassekammeraterne. Det betyder, at det bliver nemmere for dem at få et socialt liv på efterskolen. Her vil de blive mødt, som det menneske de er. Det kan være meget frisættende for mange unge mennesker at få sådan en oplevelse. Især hvis der er tale om manglende selvtillid.
Brug for gode efterskoler
Mit budskab? Egentlig ikke andet, end at vi kunne sagtens bruge flere musikefterskoler og andre efterskoler her i landet. Det ville helt sikkert afhjælpe, at vi om få år står med en situation, hvor mange af de unge, som i dag er stressede, er blevet alvorligt syge. Enten fysisk eller mentalt. Så jeg vil gerne gøre mere, for at efterskolerne får større statsstøtte. De gør et uvurderligt, stort arbejde, for at vi får et sundt samfund.