Sikker IT

Et sikkert valg uden virus og hackere

Jeg har gang på gang set, at danskerne laver investering til et lavere afkast end deres lånerente. Det ses oftest på baggrund af anbefalinger fra banken.

Se altid hele din økonomi igennem, så du ikke taber penge når du investerer. Du taber eksempelvis, når du investerer til seks procent og betaler syv procent på dit lån. Det lyder for simpelt, men jeg støder faktisk ganske tit på det problem, når jeg uvildigt rådgiver mine kunder i Miranova. Måske har din bankrådgiver ikke har alle informationer om din økonomi. Måske sker det blot fordi, det er en god forretning for banken – og dermed en skidt investering for dig.

Investeringer kan let give underskud

Mange boligejere har både lån og sparer frivilligt op til pension. Renten på 5 og 6 procent lån med fast rente er i dag mindst 3,5 % i rente efter skat. Et lån med fast rente er sikkert for boligejerne, og når man først har valgt sikkerhed på lånet, vælger mange også sikkert på investeringer og pension.

PensionsselskabGennemsnitsrente efter skat
Danica2,8 %
SEB3,0 %
PFA3,0 %
Nordea Liv og Pension3,2 %

En sikker pension er ”gennemsnitsrente”. I tabellen ses pensionsselskabers renter/afkast. Har du et lån, hvor du betaler 3,5 procent i rente efter skat og får du også en gennemsnitsrente på ca. tre procent, bør du lade være med at betale pengene ind på pensionen og i stedet betale lånet ud eller investere anderledes. Muligheder er flere.

Det er vigtigt at du gennemgår alle investeringer

Kig din økonomi efter. Du kan ikke dele tingene op og sige, at du i frie midler har lånt penge til fem procent i rente til at købe aktier, der giver ca. otte procent i afkast og ved siden af købe realkreditobligationer til fire procent. Afgør om du vil tage mere risiko og skifte obligationerne ud med aktier eller sælge obligationerne og betale gælden ud.

A: Situation hvor der er lån
Rente og bidrag efter skatLånRenter
Fastforrentet 5 % lån3,7 %2 mio.73.700
Forventet afkast efter skatBeløbAfkast
Obligationer3,0 %1 mio.30.000
Aktier5,8 %1 mio.57.600
Vægtet afkast4,4 %
Profit13.900
B: Situation uden lån og obligationer
Rente og bidrag efter skatLånRenter
Fastforrentet 5 % lån3,7 %1 mio.36.850
Forventet afkast efter skatBeløb
Aktier5,8 %1 mio.57.600
Profit20.750
Forskel om året6.850

Grafikken viser to forskellige investeringer. Investering A, hvor der lånes to millioner og der investeres  i aktier og obligationer – vægtet afkast er 4,4 procent efter skat og lånerente 3,7 procent. Det giver profit. Men bundlinjen forbedres med 6.850 kroner årligt i situation B (invester kun i aktier og indfri gæld. Risikoen bliver ikke større. for der er ikke købt flere aktier. På sigt bliver tabet let over 100.000 kroner.

Undlad at låne og have kontanter på samme tid

Alt for tit ser jeg, at folk har både 100.000’er af kroner kontant til måske 1-2 procent i rente og et lån ved siden af med fast rente på fem procent  og et bidrag til realkreditinstituttet på 0,5 procent – altså  5,5 procent i ”rente”. Ofte er det bedst at indfri lån med kontanterne, og overveje en omlægning til et lån, der har kortere løbetid, se her: Lån penge nu hurtigt: SMS lån hurtig udbetaling i dag: Svar nu og her eller her: Lån penge nu og her i en fart! Smart Lån nu er bedst i test online (2018)