Sikker IT

Et sikkert valg uden virus og hackere

En gang imellem, så er det så fint med håndværkerfradrag, og alle de muligheder, det giver. Fx så ved jeg med sikkerhed, at mange mennesker benytter sig af det, så de kan få installeret en varmepumpe i deres hus. Og godt, at de gør det. Det hjælper på klimaet, har jeg hørt, fordi en varmepumpe kan producere mere energi, end den bruger. Perfekt. Det betyder færre CO2-udslip, og vi kan have god samvittighed.

Billig varmepumpe

Omvendt, så er der andre steder, hvor installering af sådan en mekanisme, bare ikke kan betale sig. Selv om det er en billig varmepumpe, man køber, så vil omkostningerne ikke kunne forsvare investeringen. Det siges, at man kan tjene investeringen i en varmepumpe ind over et forløb på 6 til 8 år. Og det er fint og godt for mange mennesker.

I mit tilfælde vil det bare koste alt for meget at få sat en varmepumpe op. Det vil tage mig ca. 30 år at få tjent investeringen ind. Og hvorfor så det? Simpelthen fordi at der hvor varmepumpen skal sættes op, har jeg brug for opvarmning, måske i få uger, årligt. Jeg bruger jo ikke huset derude på landet hver dag, eller hver weekend. Gjorde jeg det, ville det være en anden sag. Men det gør jeg altså ikke. Og jeg ved på forhånd, at jeg heller ikke kommer til det. Men hvad kan jeg så gøre for at komme af med den dårlige samvittighed over, at jeg stadig har et oliefyr stående i sommerhuset?

Solceller?

Måske er der en løsning med solceller, eller solfangere? Måske skal jeg bare vente til fjernvarmesystemet når ud til området, hvor mit sommerhus ligger? (Jeg er overbevist om, at det ikke sker i løbet af de næste 30 år.) Skal jeg have lavet noget med jordvarme og vand? Måske er det løsningen. Jeg ved det virkeligt ikke. Men jeg ved dette: Jeg er træt af at høre alle snakke om, hvor vidunderlige varmepumper er.
Jeg er med på, at de gør noget godt for vores klima. Ok. Men de larmer, er grimme at se på, og så er de også dyre. Selv de billige varmepumper!

Jeg vil ikke være den negative, der bare ikke gider at være med. Men altså. Her i disse dage, hvor alt drejer sig om klimaet, hvor alle er optagne af at være klima-rigtige, og hvor ingen tør sige, at det, vi gør i Danmark ikke er tilstrækkeligt. Vi er gode på nogle punkter. Ja, men det halter altså på mange andre punkter. Ved du fx, at vi er rigtigt dårlige til at genbruge alle vores apparater: Pc’er, lap tops mobiltelefoner mv. De hober sig op og er skadelige for miljøet. Men det taler vi ikke om. Nej. Vi roser os selv, fordi vi er gode til at lave billig energi. Vi er et foregangsland for mange andre lande ude i verdenen, når det kommer til genbrug. Men vi er ikke gode nok endnu. Så lad mig være i fred i mit sommerhus, og fortæl mig ikke, at jeg har brug for en varmepumpe. Det kan ikke betale sig.